maanantai 1. elokuuta 2016

Vastaukset kysymyksiin


Suuret pahoittelut siitä, että minun piti vastata kysymyksiin jo lauantaina, mutta jouduinkin vahingossa Tallinnaan, joten vastaan kysymyksiin nyt parin päivän viiveellä. Huomenna lähden takaisin Viroon, joten luultavasti seuraavaksi postausta vasta loppuviikosta.


Mitkä on sun tulevaisuuden suunnitelmat sakarin varalle?

Sakarista tulee isona ihan oikea ratsu! Nyt se saa kasvaa rauhassa, käydään näyttelyissä ja opetellaan arkipäiväisiä asioita. Sakarin kasvattaja saa myös käyttää Sakaria ensi kaudella astutukseen, joten Sakarista myös tulee aika varmasti teini-isä.

Sakari ja minä toivottavasti tulevaisuudessa kilpailemme yhdessä esteitä ja koulua, hiukan alkoi myös kenttäratsastuksen kokeilu kiinnostamaan, koska Sakari vaikuttaa rohkealta, jos sitä jännittää jokin niin se vain puhisee, mutta kiltisti kulkee sinne minne pyydän, eikä edes kyttää tai tee sivuloikkia (vielä...). Minun pitää vain oppia ratsastamaan ja nyt vain toivotaan, että poniini säilyy hengissä ja terveenä elämänsä loppuun asti.

Onko Oliver jo eläkkeellä?

Oliver on vähän niin kuin puolieläkkeellä :D Se ei ole koskaan oikeasti pitänyt mistään kentällä pyörimisestä ja turhautuu helposti sellaiseen. Jönssiä sentään jotenkin saa motivoitua tekemään töitä, mutta Oliveria ei voisi vähempää kiinnostaa päämäärätön pyöriminen. Olbiksen kanssa käydään maastoilemassa, uimassa ja kävelylenkeillä. Oliverilla on myös vanha jännevamma, joka rajoittaa sen verran, että se ei varmaan kestäisi sellaista käyttöä kuin Jönssi. Oliver viettää perus lellikkimaastopuksun elämää ja tekee mitä Hänen Korkeuttaan huvittaa.

Mitkä on sun suosikkiblogit?

Onpas vaikea kysymys! Säännöllisesti jo pidemmän aikaa olen seurannut Villitti-blogia. Se on ehkäpä suosikkini. Lisäksi seuraan montaa muutakin todella kivaa blogia, mutta menisi varmasti tovi, jos luettelisin kaikki ja varmasti unohtaisinkin jonkun!

Kuinka paljon maastakäsittelet hevosia? Minkälaisia harjoituksia teet?

En varsinaisesti harrasta mitään narunpyörittelyä, mutta päivittäin huomioin käsittelyssä sen, että hevosilla on säännöt. Oliver saa lipsua säännöistä, mutta Sakarin kanssa olen hyvinkin tarkka niistä, jotta siitäkin kasvaisi kunnon kansalainen. Välillä yritän opettaa jotain temppuja, mutta Oliver aina tarjoaa ainoaa temppuaan jonka opettamisessa olen ilmeisesti (se tökkii turvallaan raivoisasti palloja, ämpäreitä, minua..) ja Jönssi yrittää vain syödä herkut. 

Jönssin kanssa olen kyllä aika paljon tehnyt harjoituksia, jossa sen pitää seurata minua ja peruuttaa, kun minä peruutan. Se on ilmeisesti tuottanut tulosta, koska Jönssi seurailee minua vapaanakin pihalla ja varustettaessa se on usein myös vapaana.

Maastakäsittelisin kyllä varmasti enemmän, jos tietäisin jotain hyviä harjoituksia :D


Jos saisit pitää vain yhden hevosistasi; minkä niistä valitsisit?

Eihän tuollaista voi tietää! Toivottavasti en ikinä joudu tuon valinnan eteen, mutta jos nyt kuvitellaan, että pitäisi valita niin...

Oliverhan on tärkein kaikista, mutta karu tosiasia on, että se tuskin elää enää yli kymmentä vuotta ja sen kanssa ei voi aktiivisesti harrastaa. Lisäksi on helpompi päästää Oliver sitten joskus vihreämmille niityille (toivottavasti ei vielä piiiitkään aikaan!), kun on joku toinen hevonen pitämässä minut järjissäni. En kyllä luopuisi Oliverista ikinä jos ei olisi pakko <3 div="">

Sitten tulee valinta Jönssin ja Sakarin välillä. Sakari olisi ehkä järkevämpi valinta, kun haluan harrastaa ja kehittyä. Jönssistä pidän suunnattoman paljon, mutta välillä se saa minut raivon partaalle. Toista Jönssiä ei löydy, eikä kyllä Sakariakaan. Sakari on kuitenkin aika täydellinen, juuri sellainen hevonen kuin olen toivonut, mutta Jönssi on kuitenkin Jönssi...

Ei pysty päättämään! Onneksi voin pitää kaikki <3 div="">

Käykö Jönssillä ratsuttaja?

Ei käy enää, nykyään ratsastan lähinnä itse, mutta paaaljon enemmän laadukkaassa opetuksessa! Varmasti saisin valmentaja-hevosmentorini ratsastamaan sillä, jos tarve vaatisi. Hänen mielestään hyödyn kuitenkin enemmän siitä, jos opin ratsastamaan Jönssiä itse ja näin olenkin hyötynyt.

Unelmahevosesi?

Aika paha kysymys tämäkin! En tiedä onko minulla mitään varsinaista unelmahevosta. Pidän monenlaisista hevosista ja Sakari on aika täydellinen myöskin, koska se on luonteeltaan kiva ja ulkonäko miellyttää minua ja lisäksi sen kanssa tulevaisuudessa voi harrastaa laadukkaasti.

Olen kuitenkin aina haaveillut täplikkäästä tai muuten erikoisesta hevosesta. Sellainen lehmä-hevonen olisi niin söpö! Lisäksi merkilliset sukkajalat ovat mieleeni. Hevonen saisi olla ruuna tai ori, laadukas sellainen ja sen pitäisi olla luonteeltaan miellyttävä :D

Mitkä ovat hevostesi pahimmat tavat?

Ei niillä ole sellaisia! Ei vaiskaan...

Jönssi viskoo päätään kuin hullu, jos sitä hermostuttaa, jännittää tai se on kovin innoissaan. En niin kovin pidä tästä, koska nykyään tiedän, että Jönssi osaa olla tekemättäkin sitä.

Oliver olisi muuten täydellinen ratsu aloittelijoillekin, mutta selkäännousussa se pyörii ja hyörii ja kuopii, kun se haluaisi vaan mennä! Ihan kyllä minunkin vika, että en ole panostanut sen kanssa tähän, mutta ei se oikeastaan minua haittaa. Ehkäpä kuopiminen sitten. Tarhan portille se kaivaa aina kamalan kokoisen kuopan, jos se ei pääse sisälle silloin kun haluaa. Vesisateella nämä kuopat sitten täyttyvät vedellä ja aina pitäisi muistaa laittaa saappaat jalkaan, kun vie hevosia tarhaan...


Millaisia tavoitteita sinulla on Jönssin kanssa? Entä Sakarin?

Nooh, Sakarin tavoitteet tulivatkin ylempänä. Tarkemmin en uskalla vielä paljastaa mitä olen suunnitellut, mutta katsotaan niitä sitten muutaman vuoden päästä tarkemmin :D

Jönssin kanssa seuraavat tavoitteemme ovat laukan oppiminen niin, että voisimme tehdä laukassakin tehtäviä ja hyväksytty HeC. Lisäksi rataesteiden suorittaminen kokonaan laukalla! Näihin on vielä vähän matkaa, mutta olen varma, että onnistumme kyllä.

Isompia tavoitteita en vielä uskalla asettaa. Mennään vähän kerrallaan ja katsotaan mihin meidän rahkeet riittää.

Asuvatko hevosesi kotonasi vai missä siis?

Hepat asuvat vielä toistaiseksi vanhemmillani 1km päästä kotoani. Tänä syksynä hevosten olisi kuitenkin tarkoitus muuttaa minun kotiini, koska vanhempieni luona on vain kaksi karsinaa (sinne kyllä saa väliaikaisen kolmannenkin, jos tarve vaatii...). Omassa pihassa noiden hoitaminen on kuitenkin varsinkin talvella paljon helpompaa, kun ei tarvitse kulkea edestakaisin.

Millainen on Jönssin viikko-ohjelma?

Ei meillä ole varsinaisia viikko-ohjelmia. Menen aika fiiliksen mukaan. Reippaita maastoja, rauhallisia maastoja, pellolla pyörimistä, kentällä treenailua ja estehyppyjä. Niistä liikunta pääasiallisesti koostuu. Harvoin juoksutan, mutta välillä sitäkin. Yritän huolehtia siitä ettei tehtäisi samoja juttuja montaa kertaa putkeen ettei Jönssillä mene hermo. Monipuolisesti kaikkea siis!

Kuka sua valmentaa/kenen tunneilla käyt?

Heppamentorini/Sakarin kasvattaja Paula pitää mulle aivan parhaita tunteja Jönssillä sekä Gretalla (ja muilla hevosilla).

Mitä mieltä oot lämppäreistä ratsuina?

Kivoja harrastehevosiahan ne on oikein ratsastettuina, niin kuin kaikki muutkin hevoset. Ei niiden liikkeet yllä ratsuhevosten tasolle, mutta mikä estää harrastelun esimerkiksi heB-tasolla. Niille joille se ei riitä niin ei lämppäri ole ehkä optimaalisin ratsu. Minusta entisillä ravureilla ratsastaminen on omalla tavallaan opettavaista. Huonoja lämppärit ovat niille jotka luulevat, että radalta tulleen hevosen voi vetää apuohjilla nippuun, selättömäksi ja tadaa se on ratsu. Lisäksi paljon helpommin ratsun saat sellaisesta hevosesta, jota ei ensin ole opetettu pinkomaan täysiä kärryjen edessä...Tietty on niitäkin lämppäreitä, joita ei ole edes yritetty radoille ja niistä yleensä näkee, että ne ovat helpompi opettaa ratsuiksi.
Siksipä Sakari onkin ratsu, koska haluan päästä helpommalla.

Miksi ostit varsan?

Nohei, miksi ei? Ainakin voin syyttää vain itseäni jos Sakarista tulee kuriton ja kamala pieni hirviö. En vielä vuosi sitten voinut kuvitellakaan, että ottaisin varsan itselleni, mutta nyt kun olen ollut vähän kaiken ikäisten kanssa säännöllisesti tekemisisssä niin en näe mitään syytä mikä estäisi sen. Lisäksi minulla on saatavilla kokeneempien ihmisten neuvoja!

Onko sakari ori, aiotko ruunata sen?

Kyllä on ja kyllä aijon! Sakarista tulee ruuna sen jälkeen, kun se on hoitanut velvollisuutensa siitosorina.


Olet tainnut mainitakin blogissa että ratsastat muitakin hevosia. Voisitko kertoa niistä lisää?

Tällä hetkellä ratsastan omien lisäksi suht säännöllisesti Gretalla. Se on siis 21-vuotias welsh cob tamma. Näillä näkymin alan ratsastamaan myös welsh cob tamma Karkilla, jolla ratsastelin alkuvuodesta. Tämän lisäksi välillä, jos Laura tarvitsee apua wbp-Nellan (keltaisen hevosen...) liikutuksessa niin ratsastelen sillä myös. Satunnaisesti ratsastelen myös muita hevosia, jos on tarvetta. Kaikki nämä hevoset ovat todella kivoja ja opettavaisia, vaikkakin niistä välillä huomaa, että ne ovat tammoja...:D 

Minkä kokoinen sakarista tulee aikuisena?

Sakarin emän säkäkorkeus on 149cm ja isän 143cm. Siitä tulee siis varmastikin aika hyvän kokoinen. Varmaan pari senttiä pienempi, kuin Oliver, mutta rotevampi! Täydellisen kokoinen siis.

Sakarin äiti ja pikkusisko!

Siinä kysymykset tällä kertaa. Kiitos kaikille kyselijöille! :)
Itse lähden nyt vielä hetkeksi tallia remontoimaan ja sitten ehkä harkitsen pakkaamista, jos kerta huomenna aamulla pitäisi olla jo matkalla vastarannalle...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti