torstai 28. huhtikuuta 2016

Note to self: Ratsasta paremmin


Eilen Ypäjältä kotiin päästyäni päätin lähteä vielä harjoittelemaan Jönssillä meidän koulurataamme. Saimme käyttöön normaalin kolmipalan, koska meidän kolmipala D-kuolain ei ole sallittu koulukisoissa. Lisäksi olen miettinyt kuolaimen vaihtoa jo pitkään, kun Jönssi leikkii kielellään ja muutenkin mupeltaa suullaan vähän väliä. Sen verran ilmeisesti tapa on helpottunut, ettei Jönssi pidä suutaan aivan ammollaan, kuvista päätellen.

Harjoittelin koulurataa ja hiukan harmitti, kun meni aivan todella huonosti. Onneksi tajusin, että en ollut ratsastanut kunnolla. Olin mennyt "hiukan" huolimattomasti. Unohdin ratsastaa kulmat ja voltit, siirtymisissäkään ei ollut niin justiinsa jos Jönssi ei kuunnellut. Lopulta Jönssi käyttäytyikin sen mukaan eikä kuunnellut enää ollenkaan pohjetta ja oikoi sujuvasti kulmat ja ympyröistäkin tuli hiukan erikoisen muotoisia. Vasta siinä vaiheessa ymmärsin, että minun on oikeasti muistettava ratsastaa eikä vain jäädä matkustelemaan luottaen siihen, että kyllä Jönssi tekee. Skarppasin hiukan ja näin ollen saimme radan sujumaan kohtalaisesti ja Jönssikin alkoi menemään sinne minne pyysin.


Jönssi jaksaa jo hetkittäin kantaa itseään paremmin. Yleensä silloin yritän kiittää Jönssiä ja vahingossa heitän ohjat pois ja näin ollen Jönssillä ei ole enää mitään mihin tukeutua. Eli ei hyvä. Päätinkin, että yritän kiittää varovaisemmin ja kokeilu sujuikin ihan hyvin. Äänellä kiitin tai ihan vähän myötäämällä. Näin ollen sain vielä tuettua Jönssiä eikä se alkanut viskoa päätään tai hidastanut tahtiaan olemattomiin.

hyyvää jöpöööö!

Hups, taisin unohtaa ratsastaa...

Jönssin saa jo todella kivasti ratsastettua eteen alas. Minun pitää vain tässäkin muistaa, että en heitä ohjia pois vaan pikkuhiljaa annan Jönssin venyttää kaulaansa, jotta se saa tukea. Lopulta uskaltaa antaa vapaat ohjat. Tässäkin huomaa hyvin, että jos heitän ohjat vain pois niin Jönssi alkaa viskoa päätään, kun se ei tiedä mitä sen pitäisi tehdä ja alkaa turhautua.

Hiukan jännittää miten saan Jönssiä kisoissa ratsastettua. Muistanko edes ratsastaa...Vielä pitäisi ehtiä harjoittelemaan, mutta hiukan rajoittaa se, että on satanut aivan järkyttävän paljon vettä. Sade ratsastessa ei haittaa, mutta pelloilla ei taaskaan voi ratsastaa. Onneksi ainakin lauantaina ehdin kentälle ratsastamaan! Tänään taidamme tehdä rennon maastokävelyn umpimetsässä.

Itse ehdin jo yhden hevosen ratsastaa tänään. Greta-welshin. Silläkin harjoittelin koulurataa, se meni "hiukan" paremmin kuin Jönssillä. Tuntui, että Greta jo valmiiksi osasi radan...:D Lisäksi harjoittelin laukannostoja. Olen minä ilmeisesti jonnekin kehittynyt, kun ensimmäisen kerran Gretalla ratsastaessa en saanut sitä edes liikkumaan ja nyt jo harjoittelemme laukkaamista. Greta on siitä hyvä hevonen, että se on todella taitava, mutta ei todellakaan tee mitään, jos et osaa pyytää. Erittäin opettavaista siis.

Tuntuu siltä, että olen aivan aloittelija, kun kerron harjoittelevani laukkaamista, mutta totuushan on se, että olen ratsastanut oikeasti vain ravureilla. En ikinä ole säännöllisesti ratsastanut ratsulla ja sellaisellakin viimeksi oikeasti joskus kymmenen vuotiaana...Jönssi kyllä laukkaa, mutta minun on sitä lähes mahdoton saada säädeltäväksi tai edes ohjattavaksi, jos en itsekään osaa laukata kentällä. Uskoisin, että kun minä opin laukkaamaan niin oppii myös Jönssikin.Laitetaan loppukevennykseksi vielä kuva meidän kavalettien ylittämisestä...Eiköhän tuolla jalkojen nostelulla Jönssillä ole pian kunnon takapuoli!4 kommenttia:

 1. Mua vähä kuumottaa ku lauantai ainut päivä treenata.. :'D

  VastaaPoista
 2. Ootko miettinyt vaihtavas turparemmiä esim. remonttiturparemmiin, sillä omalla suuta aukovalla ja kielellä leikkivällä auttoi huomattavasti remonttiturparemmi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ajatellut vaihtaa ainakaan vielä, tuo on vähän sellaista väliaikapuuhaa, kun Jönssi tylsistyy ja turhautuu. Ihan valmentajan ohjeilla menen tällä hetkellä ja katsotaan unohtuuko tapa, kun harjoitellaan enemmän valvotusti :) Eipä tuosta muuta haittaa ole, kuin typerän näköistä :D Katsotaan miten ongelma etenee!

   Poista