tiistai 9. tammikuuta 2018

Paljonko hevosen pito maksaa kotona?


"So what horses cost?"
"Everything.
They cost everything.
All of it.
And your soul."

Eilen rakas Sankariponini oli rikkonut sähköpaimenen, joka on palvellut jo lähes kuusi vuotta. Aloin pohtimaan, että kuinka kallista tämä hevosen pito oikein on, kun nöyränä menin ostamaan uuden paimenen eikä sydäntäni särkenyt yhtään rahan meno tai ehkä jossain syvällä alitajunnassa hieman itkettää, koska olisihan rahalle ollut muutakin käyttöä. Vertailin kyllä hintoja ja päädyin n. 200 euron paimeneen, joka riittää meidän käytössä mainiosti.

Päätin nyt hieman kirjoittaa ylös mihin kaikkeen hevoset rahaa tarvitsevat kotitallilla. Tekstistä tuli superpitkä enkä varmasti ikinä halua lukea sitä enää itse, jotta ei tule mielipahaa. Hevoset itsessään ovat olleet kaikki suhteellisen halpoja. Voin nyt aluksi kertoa, että siinä ei säästä jos ostaa halvan ex-ravurin ja yrittää taiteilla siitä ratsun. Jönssi on hevosista se johon uppoaa eniten rahaa. Vinkkinä kehotan ostamaan hevosen, joka ei pasko kaikkea syömäänsä läpi

Ruoka

Hevoset syövät. Ne syövät paljon. Itse pyrin siihen, että hevosilla olisi lähes kokoajan heinää tarjolla. Välillä olen myös laittanut ison säilöpaalin tarhaan, jotta hevoset oikeasti saavat syödä kokoajan. Haluaisin pitää paalin kokoajan tarhassa, mutta hevoset jotka eivät ymmärrä parastaan sotkevat paalin kierimällä ja kusemalla päälle. Sitten ne huutelevat portilla, kun heille ei anneta uutta ruokaa, kun joku on pissinyt heiniin. Joku päivä kyllä ostan sellaisen hökötyksen johon saa paalin hevosilta suojaan...
Heinää kuluu meillä tällä hetkellä neljällä hevosella viikossa noin yksi pyöröpaali. En tiedä paljonko ne painaa, mutta paljon ehkä 400-500kg. Jokainen voi itse googlata paljonko paali omalla seudullaan maksaa.

Hevoset voivat selvitä ilman ylimääräisiä rehujakin, mutta itse huolehdin vitamiinien ja kivennäisten saannista antamalla ne pussista. Tällä hetkellä käytössä on racing ADE-vitamiini, Pavo Elyte, Green stallion elektrolyytti sekä marstall force. Lisäksi kaikki hevoset saavat n. 2l Pavon Growia päivässä. Pakkojuotan hevoset Slobber Mashilla. Näihin kuluu ihan kohtuullisesti rahaa. Eniten Pavon rehuihin, koska niitä luonnollisesti kuluukin eniten.

Tein koulussa ruokintalaskelman viiden hevosen tallille ja summat olivat melko suuria. Opettaja ihmetteli, että miksen syötä halvempaa rehua ja vastasin hänelle, että jos jostain tingitään niin se ei ole ruokinta. Minun mielestäni rehut pitää valita hevoselle sopiviksi ja haluan, että syöttömäärät eivät ole kohtuuttomia.

Laidunkausi säästää vähän rahaa ja aikaa. Mikäli omaa peltoa ei ole niin laidun pitää vuokrata ja se maksaa. Omalla pellolla laiduntaminen mielletään usein ilmaiseksi, mutta luultavasti se peltokin on jotain maksanut. Eli ei sekään ei ole ilmaista. Lisäksi sinne pitää viljellä kai jotain heinänjyviä, että se kasvaa?

Onnellisia hevosia laitumella.
Tarhat, tallit ja kenttä yms...

En tiedä paljonko rahaa tulee uppoamaan näihin. Meiltä löytyy onneksi perheestä sähköasentajia sekä putkiasentaja. Itselläni on myös pintakäsittelyalan koulutus, joten työvoiman saa omasta takaa. Tuskailen jo kuitenkin, että paljonko menee rahaa ja työtunteja siihen, että omasta pihasta tulee sellainen kuin haluan. Meillä on lisäksi todella pieni tontti eli maata pitää ostaa lisää, jotta kaiken saa mahtumaan. Budjetti on valmiina ja neuvottelut käynnissä. Toivotaan, että ensi kesänä hevoset laiduntavat omalla pellolla...

Talliin pitää valaa betonilattia. Siihen siis tarvitaan jotain verkkoa, eristelevyä ja sitten sitä betonia. En tiedä paljonko se maksaa, mutta keväällä se on pakko tehdä. Aion tilata betoniauton, koska valettavaa aluetta on vajaa 100m2 ja pienellä betonimyllyllä siinä menisi ikuisuus.
Karsinaelementit ostin käytettyinä. Ne maksoivat 300 euroa ja niitä pitää vähän ehostaa maalaamalla ja raapimalla ruosteita pois.

Haluan jotkut kurattomat tarhat. Ehkäpä hiekka- tai haketarhat. Lisäksi haluan kentän. Niihinkin kuluu rahaa. Kerron sitten, kun ne joskus on valmiita, että paljonko. Jokatapauksessa haluan paljon hiekkaa ja soraa. Ei kuraa.

Laitumien ja tarhojen aitaaminen maksaa. Hyvä aitalanka on kallista, tolpat eivät ole ilmaisia ja tehokas paimen maksaa. Parhaassa tapauksessa tallissa on pöljästi poni, joka vähän väliä roikkuu langoissa, katkoo tolpat ja saa vielä samassa rytäkässä paimenen pois päiviltään. Siinä ei sitten auta muu kuin mennä aitaustarvikekauppaan, koska ei se poni ja kaverit voi valitettavasti vapaana temmeltää. Vai voisiko...? Aitauksista hajoaa usein kahvat. Lisäksi eristimiä pitää uusia vähän väliä. Pienistä puroista kasvaa isoja jokia ja näistäkin saa muutaman euron maksaa.

Kottikärryt ovat ihan must have. Minulta löytyy kahdet! Isot muoviset ja pienemmät metalliset. Kummatkin ovat kaksipyöräisiä ja hyviä. Ne maksavat myös, mutta helpottavat arkea ja tekevät onnelliseksi. Sain toiset kottikärryni joululahjaksi vanhemmiltani ja olen niistä maailman onnellisin.

Kuvitellaan se tilanne, että on valmis kenttä ja poni. Haluan varmasti treenata omalla kentällä, ehkäpä esteratsastusta. Tarvitsen siis estekaluston! Tällä hetkellä minulla on 10 kpl puomeja ja ne ovat maksaneet yhteensä 100 euroa, mutta ne ovat 2-laatuisia. Kelpaavat täysin minulle. Siihen jonain päivänä ostan vielä tolppia sun muita. Tai teen itse ja sitten niistä tulee huonot!

Vesiletkua kuluu kokoajan. Pakkasessa se jostain syystä alkaa vuotamaan tai hokkieläimet kävelevät sen yli. Meillä on myös toistaiseksi pitkä matka vesipisteeltä tarhalle joten letkua on pitänyt ostaa tarpeeksi. Hevoset juovat paljon. Meillä vesi tulee omasta kaivosta eli maksaa vain kaivon  sekä vesipumpun sähkönkulutuksen verran. Se on siis "ilmaista". Hevoset kyllä juovat lämmintä vettä ja heitä myös pestään eli lisätään myös lämminvesivaraaja hevosten käyttöön.

Pihavaloja saa olla joka nurkalla. Mielellään kunnollisia led-valonheittimiä. Meillä on tällä hetkellä kolme ja haluaisin lisää. Minulla on myös maailman paras otsalamppu. Hevosilla on myös pihatossa valo. Talliin tulee monia valoja sekä haluaisin infrapunalampun hoitopaikalle. Se jos mikä olisi luxusta.

Talikot, lapiot, ämpärit yms. ovat kulutustavaraa ja nekään eivät ilmaiseksi pihalle eksy. Paitsi, jos esimerkiksi vanhempani unohtavat omansa minun tontille. Silloin ne automaattisesti ovat minun...heh.

Tämä tarha tuskin Sakariponia pitelisi
Hevosten kiinteät kulut

Kengitys ja vuolu. Se tehdään kahdeksan viikon välein tai silloin, kun irtokenkiä ilmaantuu. Itse osaan jotenkin lyödä irtokengän paikoilleen, mutta niitä harvemmin löytyy. Oliver ja Sakari ovat kengättömiä. Sakari varmaan saa kengät kunhan aloittaa kunnon treenin. Jönssillä ja Oskarilla on kengät. Niihin siis kuluu aina määräajoin rahaa.

Rokotukset mikäli hevosten kanssa aikoo poistua jonnekin niin ne kannattaa rokottaa. Joissakin kilpailuissa ne pitää rokottaa. Mikään pakko hevosia ei ole rokottaa ellei niillä käy jossain missä niiden pitää olla rokotettuja.

Raspaus suoritetaan usein 6-12kk välein. Omilla hevosilla on ollut vajaan vuoden raspausväli ja se on eläinlääkärin mukaan näillä yksilöillä hyvä. Sakailta ehkä poistetaan jossain vaiheessa sudenhampaat tai sitten ei. En minä tiedä. Viimeksi ne vain pilkistivät. Ennen ratsutusta käytän sen hammaslääkärissä, jotta ne eivät sitten ainakaan vaivaa.

Näiden lisäksi pakollisia on tietenkin se ruoka ja vesi mitä hevoset kuluttavat kokoajan.

Varusteet ja hoito

Mikäli sillä hevosella tekee muutakin kuin syöttää sitä ja katselee tarhassa niin se tarvitsee varusteita. Yleensä oloneuvoshevosillakin on riimu sekä loimet. Hyviin loimiin kannattaa sijoittaa, halpa riimu kyllä menee tarhassakin. Riimunnaruja sekä harjoja katoaa meillä, koska koira vie niitä salapaikkoihinsa. Yritän aina laittaa ne niin, että koira ei voisi ottaa niitä, mutta kyllä varsinkin harjat ovat hyviä leluja. 

Satulan pitää olla sopiva. Se voi maksaa hyvällä tuurilla 300 euroa tai sitten 3000 euroa. Niitä tietenkin yleensä on kaksin kappalein vakavasti otettavalla ratsuhevosella. Estesatula ja koulusatula.
Kelvolliset suitset voi saada muutamalla kympillä, mutta kun panostetaan hevoselle täydellisiin varusteisiin, jotka vielä näyttävät hyviltä niin voidaan maksaa jo muutama satanen. Suitsia on erilaisia ja niitäkin kannattaa keräillä talliin. Otsapannoilla ja turpahihnoilla voi hifistellä. Näyttelyeläin tarvitsee myös näyttelysuitset tai näyttelyriimun. Sakarikin omistaa jo kolmet suitset ja halterin. Kuolaimiin saa tuhlattua myös rahaa. Ne kannattaa hankkia myös hevosen tarpeiden mukaan. Itse haaveilen Neue Schule-kuolaimista Sakarille, mutta en ole vielä ehtinyt hankkia niitä. Tykkään myös sprenger-kuolaimista. Tai siis hevoset tykkää. Minä tykkään kaikesta kullanvärisestä.

Meillä on myös suht uudet finn-tack koppakärryt. Ne maksoivat n. 1000 euroa. Lisäksi löytyy kahdet valjaat remmeineen. Onneksi niihin on panostettu, kun ajan niin usein. Ajaminen on aina tosi kivaa, kun jaksan valjastaa jonkun kärryjen eteen!

Loimia tosiaankin pitää olla joka lähtöön. Sateelle, tuulelle, pakkaselle, kuivatukseen, edustukseen, kuljetukseen. Kannattaa hankkia hevosia jotka ovat samaa kokoa, jotta loimia voi kierrättää tai sitten kaiken kokoisia hevosia, jotta aina voi ostaa alennusloimen ja se sopii jollekin.

Satulahuovat, suojat, pintelit, heijastimet, riimut, narut, apuohjat, juoksutusliinat, raipat, harjat, linimentit, kylmäyssuojat...Ostin myös klipperin, joka ei ole pakollinen, mutta tosi kiva lisä hoitotuotteisiin!

Showponi kuluttaa shampoota, showsheeniä ja muita kaunistavia tuotteita.
Kesällä hevoset arvostavat ötökkämyrkkyä. Tai eivät oikeastaan arvosta vaan juoksevat karkuun pullon nähdessään, mutta kyllä ne sitä arvostavat etteivät ötökät syö elävältä.

Varusteissa yleensä lähtee jokin pyörä päässä heittämään ja niitä tulee hamstrattua kaapit täyteen. Niihin voi tuhlata niin paljon rahaa kuin haluaa.

Sakari ja näyttelyhalter
Kuljetuskalusto

Itse olen juuri hankkimassa omaa kuljetuskalustoa. Autossani ei ole edes vetokoukkua ja tänään laitoin sen myyntiin. Aion ostaa vetoauton sekä trailerin. Mikäli haluaa poistua kodin ulkopuolelle niin kannattaa olla oma kalusto tai kalusto jota saa lainata. Yleensä trailerien ja autojen vuokraus ei ole ilmaista. Lisäksi siihen liittyy vaara, että se oma kullannuppu hajottaa jotain ja sitten olisi hyvä kaivaa sieltä lompakosta vähän ylimääräistä, jotta saadaan vahingot korvattua. Tässä tapauksessa myös vakuutus on hyvä, mutta nekin maksaa!

Autossa on kuluja ja trailerissa on kuluja. Niitä pitää katsastaa ja huoltaa. Verot ja vakuutukset pitää maksaa. Polttoaine maksaa ja varaosat maksaa.

Uuden opettelu

Jos vielä jää ylimääräistä niin kannattaa kehittää itseään ja mennä esimerkiksi valmennukseen tai lähettää hevonen koulutettavaksi! Se maksaa välillä milloin mitäkin. Ilmaisia luentoja ja klinikoita kannattaa hyödyntää. Niistä voi saada hyviäkin vinkkejä. Myös maksulliset luennot, kurssit ja kirjat ovat hyviä sijoituskohteita.

Mikäli pelaat korttisi oikein niin saatat saada myös kokeneemmilta hevosenkäsittelijöiltä "ilmaisia" vinkkejä. Itse olen pyrkinyt tähän. Nämä vinkit yleensä ansaitaan työnteolla ja oikealla asenteella.

Omat varusteet

Jonain päivänä, kun on päättänyt luopua kaikesta muusta elämästä niin on varaa hankkia hienot ratsastushousut ja kalliit saappaat. Iltapukugaalaan miettii asuvalintoja pikeurin tai animon väliltä. Laittaisiko päähineeksi Charles Owenin vaiko Samshieldin. Nuttura on jo valmiiksi kiristetty... Onneksi sitten palaa maanpinnalle ja muistaa, että ei ehdi minnekään iltapukugaalaan, kun hevoset pitää ruokkia tänäänkin!
Hyvin istuvat, turvalliset ja siistit varusteet ovat hevosurheilussa tärkeitä.

Kannattaa myös panostaa niihin vaatteisiin, joilla pärjää säässä kuin säässä. Hevoset pitää hoitaa, vaikka ulkona sataa ja tuulee. Minä olen hankkinut haalareita, joita ilman en pärjää. Vaatteita kuluu paljon. Ratsastushousutkin oikeasti kuluvat rikki ja hanskat kuluvat tai katoavat ennen aikojaan...

Varusteet ja puitteet ovat nyt kunnossa. Hevosilla on ruokaa ja vettä. Voi vaan keskittyä nauttimaan harrastuksesta kunnes... tarvitaan akuutisti eläinlääkäriä!


 Vähemmälläkin varmasti selviää ja enemmänkin saa tuhlattua. Tällaisiin asioihin minun rahat kuluvat ja tulevat kulumaan. Mitään en vaihtaisi pois kuitenkaan. Hevoset ottavat paljon, mutta ne myös antavat. Työlleen on enää turha laskea hintaa. Tämä on se mitä haluan.

"So what horses cost?"
"Everything.
They cost everything.
All of it.
And your soul."

3 kommenttia:

 1. + hevosten vakuutukset... sähkökään ei ole ilmaista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Meillä onneksi hevoset ovat toistaiseksi kuluttaneet varsin maltillisesti sähköä ja kodin sähkömies huolehtii siitä, että en käytä mitään sähkösyöppöjä lämmittimiä tai valoja :D

   Poista
  2. Hei, olen Theresa Williams Vuosien ajan suhteessa Andersoniin, hän hajosi kanssani, teen kaiken mahdollisen saadakseni hänet takaisin, mutta kaikki oli turhaa, halusin hänet takaisin niin paljon rakkauteni vuoksi, Pyysin häntä kaikesta, annoin lupauksia, mutta hän kieltäytyi. Selitin ongelmani ystävälleni ja hän ehdotti, että minun pitäisi mieluummin ottaa yhteyttä oikeinkirjoittajaan, joka voisi auttaa minua heittämään loitsun saadakseen hänet takaisin, mutta olen tyyppi, joka ei koskaan uskonut loitsuun, minulla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin kokeilla sitä. Lähettänyt oikeinkirjoittajalle, ja hän kertoi minulle, että ei ollut mitään ongelmaa, että kaikki on kunnossa ennen kolme päivää, että minun ex palaa minulle kolme päivää ennen, hän heittää loitsun ja yllättävän toisen päivän, se oli noin neljätoista. Minun ex kutsui minut, olin niin yllättynyt, vastasin puheluun ja kaikki mitä hän sanoi oli, että hän oli niin pahoillani kaikesta, mitä tapahtui, että hän halusi minun palaavan hänelle, että hän rakastaa minua niin paljon. Olin niin onnellinen ja kävin hänelle, että olimme yhdessä elämässä yhdessä onnellisena. Siitä lähtien olen luvannut, että kenelläkään tiedän, että minulla on suhde ongelma, olisin auttamassa tällaista henkilöä viittaamalla hänelle ainoaan oikeaan ja voimakkaaseen oikeinkirjoittajaan, joka auttoi minua omalla ongelmallani. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} voit lähettää hänelle sähköpostia, jos tarvitset hänen apua suhteestasi tai muussa tapauksessa.

   1) Rakkaustunnelit
   2) Kadonnut rakkauden loitsuja
   3) Avioeron loitsuja
   4) Avioliittojen loitsuja
   5) Sitova Spell.
   6) Breakup-loitsuja
   7) Työnnä mennyt rakastaja
   8.) Haluat olla ylennetty toimistosi / Lottery loitsu
   9) haluavat tyydyttää rakastajanne
   Ota yhteyttä tähän suuriin ihmisiin, jos sinulla on ongelmia pysyvässä ratkaisussa
   kautta {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Poista