sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Miksi ostin PONIN?


Yksinkertaisesti poni vain tekee ihmisen onnelliseksi.

Minulta kysytään todella usei miksi ostin ponin? 

Yleisesti oletetaan, että poni on pieni enkä voi sillä aikuisena ratsataa. Sakari kuitenkin on iso poni. Se mitattiin 2-vuotiaana säkäkorkeudeltaan 144,5cm ja lautaskorkeus oli hulppeat 147,5cm. Ponin säkäkorkeuden yläraja on 148cm, mutta luonteeltaan welsh cob on poni, vaikka mitä yrittäisit. Oliver on ehkä hieman reilu 150cm säkäkorkeudeltaan, mutta se tuntuu pienemmältä kuin monet ratsastamani 140cm ponit, koska se on niin kapea. En siis näe mitään syytä, että miksen voisi ratsastaa ponilla, jos ne tuntuvat ja näyttävät sopivilta. Alla olevassa kuvassa ratsastan Gretalla, joka hippoksen mukaan on 142cm säkäkorkeudeltaan. Minä olen 166,5cm. Miltä näyttää?


Poni on voi olla laadukas!

Minun ponini todistetusti on laatuponi. Se sijoittui omassa luokassaan 4. sijalle laatuponikilpailussa 2017. Uskallan väittää, että Sakarista ei hetkessä laatu lopu kesken. Se tulee varmasti suorittamaan koulu-sekä estepuolella mikäli vain ratsastajan (eli minun) kapasiteetti ei lopu kesken. Olen ilmoittanut Sakarin myös ponibreedersiin. Niin kovat odotukset minulla on ponista, itsestäni ei aivan. Onneksi tässä on vielä mahdollisuus harjoitella.

Haluaisin myös kokeilla Sakarilla maastoesteitä. Sakari on niin rohkea, että sille ei varmasti tule olemaan ongelma mennä esteistä yli tai läpi. Minua ehkä jännittää tässä vaiheessa, mutta toivottavasti Sakari ei aisti pelkoani. 

Sakarin rakenne on hyvä ja askellajit laadukkaat. Mitä muutakaan voi toivoa? Noh...Luonne sillä on hieman jääräpäinen, mutta yritän kääntää sen vahvuudeksi.


Matka varsasta aikuiseksi

Tämän olisi voinut tietysti kokea hevosenkin kanssa, mutta siinä vaiheessa kun Sakarin turpa kurkista siirtotallin oviaukosta niin sydämeni suli. Söpö turpa; mikä mainio tekosyy ostaa poni. Puolen vuoden ajan pyörittelin päässäni ajatusta omasta ponista ja sitten vain oli pakko toimia, kun tajusin, että joku voi ostaa pikku-Sankarin ellen minä ehdi ensin. En ole katunut päätöstäni, vaikka Sakari välillä osaakin olla maailman hirvein pieni otus.

Päätöstäni vahvisti se, että Sakarin isä oli kerran karannut meidän talliin. Tästä on jo monta vuotta aikaa, mutta eräänä aamuna isälleni tuli puhelu, että minun hevoset ovat karanneet. Mietin talliin juostessani, että miten se voi olla mahdollista kun ne ovat karsinoissa. Tallin ovet olivat kiinni ja ajattelin jo kauhukuvaa rikkinäisestä seinästä tallissa. Avasin oven ja...Siellä Oliver ja Jönssi torkkuivat tyytyväisinä ja olivat pöyristyneitä, kun niin aikaisin aamulla päätin heidän rauhaa häiritä.

Käännyin ympäri ja säikähdin ihan hitokseen, kun musta ori oli kävellyt perässäni tallin hoitopaikalle. Onneksi se oli maailman kiltein ori ja sain sen karsinaan odottamaan omistajaansa. Samaan karsinaan, josta Sakari viime kesänä päätti murtautua ulos. 

Kun tutustuin Sakariin ja kumppaneihin niin selvisi, että se oli Sakarin isä joka oli selkeästi käynyt tsekkaamassa paikat jälkikasvuaan varten. Siis millä todennäköisyydellä tällaista edes käy? Haluan uskoa kohtaloon :D


Ne on niin ponimaisia...

Poneilla on ponien luonne. Hieman alkukantaiset welshit ovat selkeästi luonteikkaampia, kun perus puokit tai lämpöiset. Ne ovat nimenomaan alkukantaisia mielestäni. Niiden älykäs luonne tekee niistä välillä todella rasittavia, mutta niin rakastettavia. Älykkyyden takia ne osaavat olla mestareita karkaamisessa ja oppivat helposti kuinka rehuhuoneen oven saa auki. Sakari on myös todella rohkea. Se epäröimättä hyppäsi maneesissa muurista läpi ja uusissa paikoissa se on maailman helpoin, koska se ei pienistä hätkähdä.

Se on sitkeä, rohkea ja älykäs. Pidän hevosista, mutta ainakaan omiltani ei löydy sellaista ajattelykykyä kuin Sakarilta. Sakari myös pärjää yksinkertaisemmalla ruokinnalla, koska se on parempi rehunkäyttäjä.


Ponit ovat kauniita, älykkäitä, laadukkaita, taloudellisia...Miksi siis hankkisin hevosen, kun voin hankkia ponin? 

Olen aika varma, että poni on parantanut elämänlaatuani ja harrastukseni on päässyt aivan uudelle tasolle ponin kanssa. Olen saanut paljon uusia ystäviä ja tuttuja ponien ansiosta, olen käynyt paikoissa jonne ilman ponia en menisi. Poni on siis sivistänyt minua ja houkutellut minut kodin ulkopuolelle. Niin paljon muistoja ja uusia kokemuksia on ponit antaneet lyhyessä ajassa. 

Arvatkaa onko nyt ponikuume?7 kommenttia:

 1. Moni suomalainen tavisratsastaja pärjäisi koko "ratsastusuransa" poneilla, koska niistä tosiaan löytyy laatua. Hyvällä isolla ponilla voi kisata VaB/120cm, joten luulisi siinä olevan tavalliselle tädille ihan tarpeeksi tekemistä :D siksi musta onkin hassua, miksi poneja aina vähätellään? Ihan samalla tavalla niiden kanssa voi harrastaa ja kisata, mitä hevostenkin. Toki jos on superpitkä ihminen, tarvitsee hän luonnollisesti isomman hevosen, mutta aika moni ratsastaja on loppupeleissä sopiva (ainakin isolle) ponille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä! Poni-sanasta tulee ehkä mieleen se pieni karvainen töpöttäjä, mutta melkoisia liitokavioita niistä monet ovat oikeasti.

   Poista
  2. Hei, olen Theresa Williams Vuosien ajan suhteessa Andersoniin, hän hajosi kanssani, teen kaiken mahdollisen saadakseni hänet takaisin, mutta kaikki oli turhaa, halusin hänet takaisin niin paljon rakkauteni vuoksi, Pyysin häntä kaikesta, annoin lupauksia, mutta hän kieltäytyi. Selitin ongelmani ystävälleni ja hän ehdotti, että minun pitäisi mieluummin ottaa yhteyttä oikeinkirjoittajaan, joka voisi auttaa minua heittämään loitsun saadakseen hänet takaisin, mutta olen tyyppi, joka ei koskaan uskonut loitsuun, minulla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin kokeilla sitä. Lähettänyt oikeinkirjoittajalle, ja hän kertoi minulle, että ei ollut mitään ongelmaa, että kaikki on kunnossa ennen kolme päivää, että minun ex palaa minulle kolme päivää ennen, hän heittää loitsun ja yllättävän toisen päivän, se oli noin neljätoista. Minun ex kutsui minut, olin niin yllättynyt, vastasin puheluun ja kaikki mitä hän sanoi oli, että hän oli niin pahoillani kaikesta, mitä tapahtui, että hän halusi minun palaavan hänelle, että hän rakastaa minua niin paljon. Olin niin onnellinen ja kävin hänelle, että olimme yhdessä elämässä yhdessä onnellisena. Siitä lähtien olen luvannut, että kenelläkään tiedän, että minulla on suhde ongelma, olisin auttamassa tällaista henkilöä viittaamalla hänelle ainoaan oikeaan ja voimakkaaseen oikeinkirjoittajaan, joka auttoi minua omalla ongelmallani. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} voit lähettää hänelle sähköpostia, jos tarvitset hänen apua suhteestasi tai muussa tapauksessa.

   1) Rakkaustunnelit
   2) Kadonnut rakkauden loitsuja
   3) Avioeron loitsuja
   4) Avioliittojen loitsuja
   5) Sitova Spell.
   6) Breakup-loitsuja
   7) Työnnä mennyt rakastaja
   8.) Haluat olla ylennetty toimistosi / Lottery loitsu
   9) haluavat tyydyttää rakastajanne
   Ota yhteyttä tähän suuriin ihmisiin, jos sinulla on ongelmia pysyvässä ratkaisussa
   kautta {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Poista
 2. Mitä Oliverille kuuluu? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää :) Hieman se taitaa olla vanhuudesta höpsähtänyt, mutta pirteä ja hauska oma itsensä se vielä on. Hyvin jaksaa kirmailla muiden mukana ja pomottaa Sakaria. Tietenkin siinä alkaa näkyä vanhuus, onhan se jo 23-vuotias. On se silti vaan maailman paras💕

   Poista
 3. Miksi aikuinen hommaa ponin?? No, miksi ei..?

  Oli ponin koko ja käyttötarkoitus ihan mikä tahansa, niin niistä löytyy liikettä ja laatua aivan kaikkeen harrastamiseen. On jotenkin hömelöä, että minä sh-ihmisenä, joudun Suomessa säännöllisesti vastaamaan siihen, että miksi harrastan tavoitteellusesrtiisesti suokeilla. Itse ihmettelen, että mitä rotu vaikuttaa tälläisen harrastelijan tekemiseen?? Omat suokkini menevät sen minkä minäkin (ja varmaan minunkin ylitse)..ovat ripeitä reaktioissaa. ja liikkuvat eteen. Minä en tarvitse pv:tä harrastaakseni laadukkaasti/tavoitteellisesti. Eikä valtaosa muistakaan harrastajista. Myös ponilla, sekä suokilla voi pärjätä kansallisellakin tasolla. MK-ridingin Mari lienee tästä hyvä esimerkki.

  Joten miksi ei poni tai kylmäverinen? Hyvä pv-suku tai -rakenne ei tee hyvää automaattisesti hyvää ratsastajaa..

  Ja hiukan olen kade sulle, että käsissäsi on nuori welsh liikkeineen..älykkyyden kanssa vain pitää oppia operoimaan..

  Mahtavaa jatkoa teille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Suomessa olisi hienoa, että suomenhevosia arvostettaisiin enemmän laadukkaina harrastehevosina. Ne ovat mielestäni hieman väärinymmärrettyjä herkkyytensä vuoksi ja siitä syystä tuleekin ehkä mielikuva jyristä ja junteista suomalaisista :D Todella monesta hevosesta saa hyvinkin hienon ja näppärän, kunhan vaan tietää mitä tekee. Minä itse saan hienonkin puoliverisen näyttämään lv-ravurilta...

   Kiitos paljon kivasta kommentista!😇

   Poista