tiistai 30. kesäkuuta 2015

Talliprojektin suunnittelua


Ei mennä ihan heti asiaan vaan pakko hehkuttaa kuinka ihania karvakorvia minulta löytyykään. Siskoni kaveri toi oman pikkusiskonsa katsomaan heppoja ja voi sitä hevosten riemua, kun ne pääsivät läheltä katsomaan noin pikkuista ihmistä!:D Jönssi pitää kamalasti pienistä lapsista ja haluaisi vain haistella ja tutkia niitä, valitettavasti sen voi antaa vain vähän nuuhkaista, kun hevosiin tottumattomat lapset eivät pidä aivan hirveästi näistä Jönssin hellyydenosoituksista...

Lopulta lapsukainenkin alkoi viihtyä hevosten kanssa ja uskalsi jopa käydä Oliverin selässä istumassa. Oliver seisoi kärsivällisesti paikallaan niin kauan kuin oli tarvittavaa. Niiiiiiin fiksu ja ihana ja täydellinen ja plaaplaaplaa <3 i="">Oliver
.


Kerroin myös Jönssille, että heti kun siitäkin kasvaa fiksuhevonen niin sekin saa kantaa lapsia selässään. Toivottavasti Jönssin motivaatio nyt kasvaa, Jönssi on selvästi koulutettu lapsenvahdiksi. Entisessä kodissaankin se sai toimia varsavahtina. Muistan oikein hyvin kun menimme katsomaan Jönssiä niin tämä hirviö puraisi pientä varsaraukkaa...Ilmankos entinen omistaja myi hirviöhevosen minulle :::DSitten asiaan, talliasiaan.

Ostin siis tuossa syksyllä talon. Tuollaisen kivan omakotitalon, josta pitää remontoida kaikki. Tähän mennessä olemme saaneet melkein valmiiksi keittiön, vessan ja jonkun huoneen josta en edes tiedä mihin sitä käytämme, ehkä se on ruokasali...Lisäksi uudet vesiputket saunalle ja uudet sähköt ovat melkein laitettu. Kellarista ollaan kaivettu lattia pois, jotta saadaan sinne lisää korkeutta, lattialämmitys sekä uudet salaojat. Myös talon ulkomaalaus on aloitettu.
Vielä on jäljellä vaikka ja mitä...

Talo ehkä pitäisi saada ensin valmiiksi, jotta mies ja minä pääsemme joskus sinne muuttamaan, mutta minä olen alkanut jo salaa erittäin huomaamattomasti siirtyä tallin puolelle. Hevoset ovat jo tarhailleet tuolla meidän pihalla, kun olen ollut remontoimassa, mutta eivät ne mahdu vielä talliin.

Tontilta löytyy tuollainen 20mx10m kokoinen navetta/latorakennus. Näyttää aivan karmealta ulkoapäin, mutta niin näyttää talokin...Suoraan kummituskirjasta! Rakennus on kuitenkin vankkaa tekoa ja oikein käytännöllisesti suunniteltu. Hiukan muutoksia ja tadaa, hevosille luksusasunto!Tässä hieno suunnitelmani.


Tallissa on tällä hetkellä korkeutta 220cm, mutta olen jo aloittanut lattian ylös piikkaamisen. Se on hyvin helppoa, koska lattia on suurimmaksi osaksi irti. Pitäisi vain jaksaa kantaa se ulos sieltä ja sehän painaa ja sitä on paljon! Onneksi puolet rakennuksesta on maapohjalla.
Eli siis ensimmäiseksi korkeutta lisää.

Tai siis toiseksi...Ensimmäiseksi tuo paikka pitäisi siivota. Se on ihan täynnä kukkaruukkuja, lehmien parsia, ämpäreitä, roskaa, lehmien lääkkeitä ja oikeastaan kaikkea mitä yllätyksellisempiä asioita. Löysin jopa hevosten hiitti-linimenttiä ja hevosen hännän...En koko häntää sentään, mutta joku oli ilmeisesti napsaissut pollelta osan hännästä pois ja pistänyt nippuun. Minun varmasti pitää pestä häntä ja letittää, ettei vain lyhyt häntäinen blondihevonen rupea kummittelemaan...

Tuossa upeassa kuvassa, jonka ihan itse tein on hevosten uloskäynnit merkitty kahdella nuolella ja yhdellä nuolella merkityt tarkoittavat vain ihmisten reittejä. Tällä hetkellä satulahuoneesta lähtevä sisäovi (joka on merkattu viivalla) sijaitsee ykköskarsinan kohdalla, mutta se pitää siirtää tuohon pesupisteen kohdalle.

Karsinoiden paikat ovat suunniteltu niin, että jokaisessa karsinassa on ikkuna ja pesupisteeltä lähtee ovi ulos lantalaan, jottei minun tarvitse rämpiä lumihangessa kun lappaan shittiä pihalle. Käytännöllistä siis.

Talliin tulee uudet sähköt (kiitoskiitossähkömiesmies) sekä uudet vesiputket ja ikkunatkin pitää vaihtaa ja uusi lattia valaa. Ollaankohan sitten siinä vaiheessa, että pääsee laittamaan karsinaelementit paikalleen ja sisustamaan...En ole varma unohtuiko jotain tärkeää...Ainiin pesupisteen kohdalta puretaan seinä ja katto ja ne uusitaan, koska savupiipun juuresta on vuotanut vettä ties kuinka kauan ja siinä on hiukan kosteusvauriota, muualle riittää maalaus ja tietenkin pihattopuoli pitää eristää.

Kun karsinat ovat paikallaan (sellaiset hienot liukuovelliset karsinat!) suunnittelin, että aamuisin voin vain avata karsinoiden ovet ja päästää hevoset kulkemaan omaan tahtiin pihalle ja sisälle. Ne vain tallista kävelevät tuonne pihaton puolelle ja siitä lähtee ulko-ovi tarhaan. Hyvä idea eikö totta, en vain tiedä miten tämä käytännössä toimii...

Ja näin rakennetaan täydellinen talli minun suunnitelmissani...
Pääsette varmasti seuraamaan myös käytännön toteutusta täällä blogin puolella 
(tietysti vapaaehtoiset tallintyhjentäjät voivat ottaa yhteyttä, jos joku vaikka tarvitsee kukkaruukkua niin voin lahjoittaa...lypsykone löytyisi myös, mutta minulta puuttuvat lehmät, jos sinulla olisi lahjoittaa vaikka pari lehmää minulle niiin....tai voisin vaikka vaihtaa noihin kukkaruukkuihin...?)

näin kauniita kukkasiakin löytyy pihastani...ei hitonhevonhajuakaan mitä nämä ovat...

Poiketaan vielä aiheesta näin lopuksi ja paljastan, että odotan innolla, että postimies tuo minulle paketin, jonka sisällöstä tulen kertomaan täällä blogissa...Salamyhkäistä!

...ja sitten vielä loppukevennykseksi pari hyvin edustavaa kuvaa vielä tuosta blogin tähdestä!

"vielä viis minuuttia jooooko....Zzzzz...."

"hitto kun masu tulee eteen kun yrittää rapsuttaa korvaa......."

4 kommenttia:

 1. Liityin lukijaksi, blogi vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta varsinkin tuon talliprojektin takia ja lämppäriblogit päätyvät muutenkin helposti lukulistalleni, komeita hevosia sulla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoskiitos, projekti edistyy, mutta varmaan melko hitaasti kun on tuo talokin tuossa remontoitavana :::) tervetuloa lukijaksi!

   Poista
 2. Täälläkin kiinnostaa talliprojekti tosi paljon! :) Itse olen kans ostamassa miehen kanssa taloa, jossa on navetta. Tarkoitus olis sinne tehdä pihatto + sitten "talliosasto" sairaskarsinassa, pesukarsinalla + tietty satulahuone ja rehuvarasto.. Myös lantala-asiat kiinnostaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jee kiva, että kiinnostuneita löytyy, talliprojektisi kuulostaa kivalta :) tuolla näyttäisi olevan ihan hyvän näköinen lantala, en vaan vielä tiedä onko siinä valmiina betonipohjaa vai pitääkö se valaa samalla kun muuallekkin tulee uusi lattia. tällä hetkellä lantala on täynnä jotain niitettyä kortta...pitää hävittää ne jonnekkin, että pääsee tutustumaan tarkemmin :D

   Poista