lauantai 1. heinäkuuta 2017

Lainaratsu-Nellan ratsastus (video!)Lupailin juttua siitä, kun ratsastan lainaratsuilla ja tässä olisi jopa video siitä, kun ratsastan Nellalla. Analysoin hiukan ratsastustani, jotta voisin oppia ratsastamaan joskus edes vähän paremmin. Videolle en tietenkään saanut parhaita pätkiä lopusta ja vain ensimmäinen (huono...) laukannosto ehti tallentua videolle ennen kuin GoPron akku päätti taas kerran loppua. Ravista on videolla kuitenkin minun mittakaavalla melko kivoja ja rentoja pätkiä.
Suoritin ratsastuksen hiukan extempore ja ratsastin fiksusti hienoilla Rapala-kalasaappaillani. Ne eivät ole hyvät ratsastuskengät, mutta erinomaiset tallikengät joka säälle! (tämä ei ole maksettu mainos, minä vain pidän niistä!) Tarkoituksena oli ratsastaa askeleenpidennyksiä hitaassa temmossa, mutta aivan heti ei päästy itse asiaan, koska Nella ei ollut täysin oma itsensä ja kyttäsi kentän toista pitkää sivua. Se ei varsinaisesti pelännyt, mutta selvästi se yritti vältellä sinne uralle menoa ja katseli kokoajan hiukan huolestuneena.

Yritin saada sen ajatukset muualle ja tein kaikkia mahdollisia kuvioita, joissa se ei pääsisi kyttäämään sivua. Lopulta Nella unohti, että sitä oli yhtään edes järkyttänyt ja se rupesi toimimaan todella kivasti. Ihan ei meidän askeleenpidennykset onnistunut, mutta tulipahan panostettua siihen, että poni on kevyt kädelle ja rento. Nellalla on myös tapana liikkua välillä turhankin reippaasti, jolloin tekeminen muuttuu hiukan sähellykseksi, joten keskityin siihen, että vauhti pysyisi maltillisena, vaikka takajalat välillä unohtuisivatkin laahustamaan.

Siirtymisissä Nella hyvin usein karkaa avuiltani ja niihin pitää keskittyä 100%, jotta poni ei muutu selättömäksi ja lähde juoksemaan karkuun. Hidastavat avut ovat välillä hiukan hakusessa, mutta ratsastuksen puolivaiheilla Nella yleensä muistaa myös kuunnella aika pieniä apuja. Eteenpäin pyytäviin apuihin se reagoi yleensä hyvinkin herkästi. Itse kyllä pidän siitä, että hevonen liikkuu itse eteen, mutta liika on liikaa kuitenkin. Nellan tapauksessa se yleensä on. Nella haluaisi vain laukata, laukata ja laukata. Yleensä laukkaamisen jälkeen sillä jää varsinkin sellainen kaahotusvaihde päälle, mutta tarkalla ratsastuksella sitäkin pystyy hillitsemään. Kunhan muistaa ratsastaa...

Lopuksi, kun Nella toimi aika kivasti kokeilin tehdä kokorataleikkaa ravissa, lyhyellä sivulla nostin superhitaan laukan ja seuraavasta kulmasta siirsin raville ja taas mentiin kokorataleikkaa. Tätä toistettiin muutama kerta ja Nella oli huisin kiva, vaikka aluksi meinasi epätoivo iskeä, että ratsastuksesta ei tule mitään niin loppu antoi jo toivoa siitä, että kyllä minä tästä vielä kehityn! 
Vaikka kädet ja jalat vispaavat, kehonhallinta ja voimat loppuvat niin tästä on suunta aina vain eteenpäin. Kehitystä tapahtuu pakostikin, jos keskittyy omaan tekemiseensä. Itse olen varsinkin nyt hyvässä asemassa, kun oman hevosen lisäksi saan ratsastaa erilaisia lainaratsuja.


2 kommenttia:

  1. Kevennys oikeeksi.. käsi kevyeksi..kyllä se siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevennys aina hiukan unohtui, kun vaihtelin suuntaa jatkuvasti 😂 Kättä on hiukan haastava korjata, kun en ole vielä tänä päivänäkään ymmärtänyt mitä käsi kevyeksi konkreettisesti tarkoittaa... Välillä käsijarru kyllä jää päälle, mutta sitä olen pikkuhiljaa korjaillut 😊

      Poista