keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Ruunausaika kalenterissa


Tasan viikon kuluttua olen kolmen ruunan omistaja. Tänä aamuna varasin Sakarille ajan ruunaukseen. Matkustamme Siilinjärvelle asti perinteikkäästi. Sakari menee samaan paikkaan, jossa on ruunattu sen isä ja veli.

Ihmisiä on selkeästi kahdenlaisia. On niitä jotka ovat kauhistuneita oreista ja jotka ovat olleet järkyttyneitä siitä, että hankin orin ja ihmetelleet miksi sitä ei ole ruunattu jo. Miten muka pärjään orille ja miten se voi tarhata ruunien kanssa tappamatta niitä?

"Siis minkä takia se on ori?"
"Eihän sitä kannata orina pitää, jos se ei astu!!"
"Siis onko SE ori?" *siirtyy kauemmaksi*

Sitten on niitä ihmisiä jotka ovat pettyneitä, kun ruunaan hevoseni. Yleensä nämä ihmiset kai pitävät oreja jotenkin hienompina kuin muita. Kyllähän Sakarikin näyttää hienolta pörheänä, varsinkin astuessaan kun se on oikein ryhdikäs, välillä myös näyttelyissä, mutta kotona se on kuin mikä tahansa muukin hevonen. Maailman kaunein tietysti minun mielestäni, mutta ei sitä oriksi tunnistaisi ulkonäön perusteella kun se nököttää ruunarivistössä.

"Höh, miksi ruunaat sen?"

Minkä takia Sakari on sitten ollut näinkin kauan orina ja minkä takia se ruunataan nyt?

Varsat eivät synny ruunina ja ostinkin Sakarin vuotiaana, jolloin sitä ei oltu vielä ruunattu, koska sille oli tiedossa siitosorin hommia. Halusin kuitenkin ruunan, koska en ollut varma ollenkaan siitä, että osaanko edes käsitellä oreja. Teimme kasvattajan kanssa diilin siitä, että Sakari astuu 2-vuotiskauden ja sitten siitä tulee ruuna.

Uskoisin, että kotioloissa Sakari olisi yhtä helppo kuin nytkin orina, mutta mitäs sitten kun pitäisi aloittaa esimerkiksi kisaaminen tai mennä jonnekin julkiselle paikalle? Voin kuvitella niin monta vaaratilannetta jotka puskutraktori-jääräpää-ori voisi aiheuttaa, kun se tajuaa olevansa maailman kuningas. Nytkin Sakari siis lähtee käsistä, jos on lähteäkseen, mutta se on kuitenkin sen verran pikkupoika, että käyttäytyy aika kiltisti eikä räyhää omiaan.

Minun hermojani tässä säästellään ja yhtään huonompaa käyttöhevosta Sakarista ei tule kuitenkaan, vaikka se ruunataan. Minulla ei ole siitosorille käyttöä ja luultavasti maailmaan mahtuu muutama hienompikin welsh cob ori (ei oikeasti minun mielestä!), joita voi käyttää sitten siitoksessa.

Toivon, että ruunaus vähentää hieman sen halua tuhota paikkoja ja vapauttaa itsensä jokapaikasta ja jos se ei vaikka enää yrittäisi juosta maneesin seinästä läpi niin olisi tosi kiva. Kiitos!

Sakari on ollut hieno ori, mutta varmasti vielä hienompi ratsuruuna!

Näin iloiselta Sakari tänään näytti, kun kerroin että viikon päästä se on nipsisnapsis!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti